Exportera CAD för 3D-utskrift

RobertCAD & 3D-modellering

Det finns många olika CAD(Computer Aided Design)-system för att ta fram 3D-modeller och de olika systemen har sina egna filformat. Vi på Wematter vet att det kan vara svårt att förstå hur man ska förbereda sin CAD-fil på ett smidigt sätt för att ta fram en bra 3D-utskrift. Vi har därför gjort det här blogginlägget för att underlätta för att din 3D-utskrift blir som du faktiskt tänkt dig.

Det allra vanligaste filformatet för 3D-utskrifter är .stl och är känd som industristandard när det kommer till 3D-utskrifter. Det finns en del saker man bör tänka på när man konverterar 3D-filer till STL-filer och de följer nedan.

Konvertera till STL

Typer av STL-filer

 • Binary – komprimerad fil vilket gör den lättare att dela och hantera. Rekommenderas
 • ASCII – genererar stora filer. Rekommenderas ej
Upplösning & enhet

De kanske viktigaste inställningarna när du ska skapa din stl-fil är att du inte sparar den med för låg upplösning eller i en annan enhet än den du ritat din 3D-fil i. Om du exporterar din stl i för låg upplösning får exempelvis en rund yta en kantig karakteristik och om du använder för hög upplösning kommer storleken på din fil bli väldigt stor vilket kan försvåra hanteringen. På bilden nedan ser vi att det vänstra klotet är exporterad med för låg upplösning medan det högra klotet har tillräckligt hög upplösning för att kanterna ska försvinna.1upplösningstl

Om du har ritat din 3D-modell i exempelvis millimeter är det viktigt att du går igenom inställningarna när du sparar din fil och kontrollerar att även konverteringen sker i millimeter. Om du inte gör det och sparar filen i centimeter så kommer din STL-fil och 3D-utskrift att bli 10 gånger större än vad du ritat den som.

Inställningar för CAD-program

Solidworks

 1. File>Save as
 2. Välj STL (*.stl)  under “Save as type” sen klickar du på “Options”
 3. Välj “Binary” och och se till att rätt enhet är vald under “unit”
 4. Välj “Fine” i fältet Resolution
 5. Save
PTC CREO/PRO-E
 1. File>Save copy
 2. Välj STL
 3. Välj “Binary”
 4. Sätt “Chord Height” to 0 (Programmet sätter det till minsta möjliga värde)
 5. Sätt “Angle Control” till 1
 6. Tryck “OK”
Inventor
 1. File>Save copy as
 2. Types>STL
 3. Klicka på “Options”
 4. Välj “Binary” och och se till att rätt enhet är vald under “Unit”
 5. Välj “High” i fältet Resolution
 6. Save
Rhino
 1. File>save as
 2. Välj STL under “File type”
 3. Välj “Binary” och rätt enhet
 4. Save

Om du inte har ett CAD-program utan endast en 3D-modell finns det program som kan konvertera din 3D-fil till en stl-fil, Här är ett exempel.

Gör en “Watertight check” av din stl-fil

När du har sparat din stl-fil bör du kontrollera att den är vattentät, d.v.s  att 3D-modellen har en stängd yta utan hål. Det finns flera gratisprogram för att göra detta i men ett program som fungerar bra är Netfabb basic. Nedan går vi igenom steg för steg hur du kan kontrollera din fil i Netfabb. Andra populära program för att reparera filer är MeshLab och Accutrans3D.

Öppna din stl-fil i Netfabb, om en varningstriangel visas i det nedre högra hörnet när du öppnar din STL-fil innebär det att något kommer ställa till problem när man ska skapa en 3D-utskrift av modellen (Se 1 i bilden nedan). För att få reda på vad det är för fel kan man använda funktionen “Standard Analysis” (Se 2 i bilden nedan)

Netfabb1

När du gjort analysen kan resultatet se ut som i bilden nedan. Där ser vi att 3D-modellens yta inte är stängd och att modellen innehåller oönskade hål. Detta måste vi laga innan vi tar fram en 3D-utskrift av modellen. Netfabb2För att laga filen gör du följande:

 1. Klicka på “Repair” (Det röda korset bredvid “Standard Analysis”).
 2.  Klickar på “Automatic Repair” (nere i det högra hörnet)
 3. Markerar “Simple Repair” och klickar på “Execute”
 4. Sedan gör du en ny “Standard analysis” för att kontrollera din fil igen. Då ser du att dina fel är borta och att modellen består av en stängd yta. (se bilden nedan)
 5. Sen högerklickar du på din modell och väljer “export part” > “as STL”

netfabb4Nu när du har gjort dessa steg så har du försäkrat dig om att din stl-fil är fungerade och då är det bara att beställa din 3D-utskrift hos oss.