Dryckeskyl utskriven i 3D-skrivare – Guide

RobertInspiration

3D-utskriven kyl

Har du någonsin stoppat in en öl i frysen för att kyla ner den snabbt och kunna dricka den kall? Det är gårdagens teknik, framtiden är här och den är gjord med 3D-skrivare! En framtid där du inte ens behöver öppna en frysdörr för att få din öl kall.
Placera bara din öl i  den 3D-printade kylen och stoppa in kontakten i vägguttaget, så enkelt är det! 30 min senare har du en kall och god öl.

Peltierlement i genomskärning

Kylen fungerar tack vare en man som heter Jean Peltier som insåg att man kan flytta värme från en sida av ett element till en annan med hjälp av elektricitet. Nu 181 år senare använder vi samma fenomen för att kyla ner en öl till rätt temperatur och dessutom med 3D-skrivare.
Peltierelementet, eller termoelectric cooler (TEC), kan hålla en viss temperaturdifferens mellan kalla och varma sidan beroende på modell och effekt. Vi kommer använda oss av ett element som heter TEC 12709 som kan uppnå en maximal temperaturdifferens på 61 grader. Det innebär att i teorin kan vi kyla ner drycken till – 39 grader om vi har rumstemperatur på 22 grader på varma sidan! Men den stora nackdelen med Peltierelement är att de har väldigt låg verkningsgrad vilket innebär att större delen av effekten försvinner som värme. Det innebär att vi måste transportera bort mycket värme för att kunna hålla varma sidan på en låg temperatur för att få kalla sidan riktigt kall; det löser vi med en stor datorfläkt. Eftersom vi har förluster och viss tröghet i systemet kommer vi aldrig ner i -39 grader men vi kommer ner i flera minusgrader på ca en halvtimme.

Vill du läsa mer om peltierelement och hur det funkar kan du kolla in den här länken.

Steg för steg guide

Steg 1 – Köp in alla delar och packa upp

Inköpslista

3D-utskriven ölkyl bestående av fem delar


Inköpslista:

 1. Peltierelement TEC 12709 eller TEC 12706 (svagare) – kan hittas billigt här eller snabbt här.
 2. Kontakt för att koppla in eladaptern kan hittas här
 3. Eladapter – laptopladdare för TEC 12709 eller 12v adapter för TEC 12706
 4. Fläkt från Arctic cooling för att blåsa bort all värme
 5. 3D-utskriven isolator i plast – laddas ner här, kan skrivas ut i 3D-skrivare eller beställas här.
 • Example
 • Example

Steg 2 – Förbered fläkten

 • Example
 • Example

Fläkten är en CPU-kylare för datorer och har två olika adaptrar beroende på vilken processor den ska passa mot. Den 3D-utskrivna isolatorn är anpassad för Intel 1055 processorer, använd därför metalladaptern för just den processorn. Det går lika bra att använda vilken CPU-kylare som helst som passar Intel 1150, 1155 eller 1156. Tänk bara på att den behöver vara rätt så stor för att klara av att hålla temperaturen nere.

Steg 3 – Placera in peltierelementet

 • Example
Peltierelementet placeras i botten av den 3D-utskrivna delen i det fyrkantiga hålet. Ett tips är att använda en vattentät fog, exempelvis akrylatfog, för att täta ordentligt runt kanten och för att göra det möjligt att hälla ner lite vatten, mer om det senare.

Steg 4 – Montera och skala kablage

 • Example
 • Example
 • Example
Fläktens kabel består av en kabelstrumpa med fyra mindre kablar i sig, det är blå, gul, svart och en röd kabel. Klipp hela kabeln inklusive kabelstrumpa och spara den röda och den svarta kabeln eftersom det är dessa som går för att driva fläkten. Den blå och den gula är till för att mäta och styra varvtal.
Para sedan ihop peltierelementets svarta kabel med fläktens svarta och den röda med fläktens röda dessa ska skruvas fast i kontakten med skruvterminaler.

Steg 5 – Skruva fast

 • Example
 • Example
När kablarna är skalade är det bara att skruva fast fläkten i hålen som finns i 3D-utskriften. Ta de röda kablarna och skruva fast dessa i plusterminalen på kontakten och de svarta till minus.

Steg 6 – Kylning!

 • 3D-utskriven ölkyl en varm sommardag
Nu är det bara att ställa ner drycken som ska kylas och koppla in kylen i vägguttaget. För att kylen verkligen ska fungera optimalt krävs det god kontakt mellan peltierelementet och burken. Detta löses på bästa sätt genom att hälla i någon deciliter vatten i ölkylen. Dessutom kan du testa hur effektiv kylen är genom att testa att frysa vattnet till is.

Varför 3D-skrivare?

En fråga man kan ställa sig är varför man ska skriva ut en ölkyl när man kan köpa en färdig i butik. Svaret är att det är roligare och mer lärorikt att skriva ut en och bygga själv. Dessutom kan du göra den precis som du själv vill, sätta din egen prägel på den och göra den effektivare.
Den abosolut största fördelen med en 3D-utskriven ölkyl är att du kan förändra den och utveckla den. Som exempel gjordes en kyl för 50 cl burk och även en för en 33 cl burk, dessutom utvecklades designen flera gånger. I samband med 33cl utförandet gjorde jag ett lock och dessutom ett enklare sätt att greppa runt burken. Ser du några fler förbättringsförslag, hur hade du gjort?

 • 3D-skrivare gör det möjligt
 • 3D-skrivare gör det möjligt